Uitnodiging Share Meets dinsdag 2 juli

Datum : 19-06-2019
Graag nodigen we u uit voor SHARE Meets op dinsdag 2 juli 2019 van 14.00–17.00 uur.

Thema is innovatieve woningbouw in Haarlemmermeer.
Haarlemmermeer maakt zich op voor een flinke groeispurt. De metropoolregio is een gewilde plek om te wonen en te werken. Het aantal inwoners en banen groeit sterker dan het landelijk gemiddelde. Tot 2040 zijn 230.000 extra woningen nodig. Voor Haarlemmermeer betekent het groei van het aantal woningen en inwoners. De gemeente zal met een derde groeien naar 200.000 inwoners en 80.000 woningen, een toename van 20.000 woningen. Dit vraagt om goede afwegingen rondom de speerpunten energie, circulair bouwen, water, geluid en biodiversiteit. Samenwerking is hierbij essentieel. Hoe gaan we dat doen. Welke kansen zijn er?

Programma
14.00
Ontvangst

14.30
Welkom door moderator Age Vermeer – divisiedirecteur Dura Vermeer
Agenda SHARE Meets & Speeddate/kennismaking gasten.
14.40 Gespreksronde 1
Wouter van Twillert, C-Creators Cirkelstad en Jolein Baidenmann, MRA Bouwprogramma - Grondstoffenstromen effectiever benutten

Een groot deel van de grondstofstromen is gerelateerd aan bouwen en slopen. Vier organisaties, TNO, Cirkelstad, EIB en C-Creators slaan de handen ineen om deze stromen circulair te maken in het MRA Bouwprogramma. Doel is materialen die vrijkomen bij het slopen, renoveren of beheren van gebouwen terug te brengen in de kringloop. Wat geld oplevert en sloopafval vermindert. Daarnaast werken de 32 gemeenten en 2 provincies in de regio samen binnen het MRA Programma Circulaire Economie, bijvoorbeeld door onderzoek te doen naar businesscases voor bouw en sloop in de regio, en door een pilot Materialenpaspoort te starten. Haarlemmermeer en Metropoolregio Amsterdam staan aan de vooravond van opschaling van de woningbouwopgave. Hoe zorgen we dat we optimaal inzetten op circulair bouwen en slopen? Welke voorbeelden zijn er? Wat is de aanpak?

15.05 Gespreksronde 2
Lieven Andringa, directeur Winst uit je woning - Aardgasvrije woningen en gebouwen
Het energiesysteem van Nederland staat voor flinke veranderingen. We gaan op termijn stoppen met het gebruik van aardgas voor het verwarmen van onze woningen en gebouwen. Een uitdaging voor een energie-intensieve regio als de Haarlemmermeer. We stappen over van een fossiel naar een duurzaam energiesysteem. Hoe gaan we dat doen? Welke stappen zijn er naar aardgasvrije woningen en gebouwen?

15.30 Wethouder Jurgen Nobel - Woningbouw en energietransitie Haarlemmermeer
Opgave 20.000 woningen Haarlemmermeer. Wat zijn ambities en kansen rondom energie, circulair bouwen, water en geluid?
15.40 Gespreksronde 3
Robert Sijtsma, directeur Elements Netherlands - Alles-in-één-eengezinswoningen voor de toekomst
Elements Netherlands produceert alles-in-één eengezinswoningen voor de toekomst, waarin duurzaam wonen betaalbaar en comfortabel is voor iedereen. De technologie van de woning zorgt voor een aangenaam binnenklimaat: verwarmen in de winter en koelen in de zomer. Door standaard de woning te voorzien van een circulatie regendouche wordt het jaarlijks waterverbruik tot 50% verminderd. De energierekening is minimaal door maximaal gebruik te maken van eigen energieopwekking en energieopslag. Elektriciteit, verwarming, koeling en warm water, alles centraal geregeld vanuit e´e´n compact systeem. Een innovatief alles-in-één energiesysteem. Slim, efficiënt en eenvoudig in gebruik.

16.15 Gespreksronde 4
Frits Ferres, projectleider Haarlemmermeermuseum de Cruquius - Cruquius het eerste circulaire museum ter wereld
In het historische stoomgemaal De Cruquius is het Cruquius Museum gevestigd wat samen met het Historisch Museum het Haarlemmermeermuseum vormt. Braaksma & Roos Architectenbureau ontwerpt een grote uitbreiding, zodat beide musea straks op één locatie bij elkaar worden gebracht en de Haarlemmermeerse geschiedenis van 2000 jaar, land, water en lucht integraal verteld kan worden. Plan is om de uitbreiding volledig circulair te verbouwen. Wat betekent dat voor de nieuwbouw en de herinrichting? Waar loop je tegen aan tijdens het proces?

16.40 Plenaire terugkoppeling o.l.v. moderator Age Vermeer - divisiedirecteur Dura Vermeer.

16.45 Demonstratie Gemaal De Cruquius - Gemaal De Cruquius is een van de drie gemalen waarmee het Haarlemmermeer tussen 1849 en 1852 is droog gepompt. Het is de grootste stoommachine ter wereld en behoort tot de Top 100 van Nederlandse rijksmonumenten.

17.00 Netwerkborrel

Locatie
Haarlemmermeermuseum De Cruquius Cruquiusdijk 27, 2142 ER Cruquius.

Aanmelden
Laat ons weten of u komt via deze link. De toegang is gratis.

Graag tot ziens tijdens SHARE Meets op 2 juli!

Met vriendelijke groet,

Marja Ruigrok:  Gemeente Haarlemmermeer
Denise Pronk:  Royal Schiphol Group
Age Vermeer:  Dura Vermeer
Mart Pfeiffer:  Rabobank Regio Schiphol
Danielle Strating:  Rabobank Regio Schiphol
Frans van der Beek: SADC
Laurens Schenk:  Schenk Makelaars

0
Years
0
Members
0
Events per jaar
0
Ontvangers nieuwsbrief
0
Ondernemers in de regio

Abonneer op onze nieuwsbrief