Ondernemer van de maand - Amber Elisa de Clercq van Landgoed de Olmenhorst

Datum : 04-07-2024

Ondernemer van de maand -  Amber Elisa de Clercq van Landgoed de Olmenhorst.

In onze voortdurende missie om de schijnwerpers te richten op de opmerkelijke ondernemers binnen de regio Haarlemmermeer en Schiphol, presenteert MeerBusiness Haarlemmermeer met trots Amber Elisa als de Ondernemer van de Maand. Deze erkenning wordt mogelijk gemaakt door een inspirerende samenwerking met HCNieuws, die ons helpt om elke keer opnieuw een ondernemer in het zonnetje te zetten. Voor onvergetelijke ontmoetingen en unieke leermomenten.

Landgoed de Olmenhorst - https://www.olmenhorst.nl

Amber is een gedreven ondernemer die haar passie voor duurzaamheid en innovatie heeft vertaald naar een succesvol biologisch landbouw- en belevenisbedrijf bij Landgoed de Olmenhorst. Twee jaar geleden volgde ze haar vader op en nam ze de leiding over het familiebedrijf dat dit jaar 170 jaar bestaat!

1. Leermomenten afgelopen jaren/ wat heb je meegenomen?
Heb een visie, maak een plan en laat je niet gek maken. Het werk is natuurlijk nooit ‘klaar’, maar elke kleine stap is er een vooruit. En vooral, zorg ook goed voor jezelf. Als je mentaal sterk en lichamelijk fit ben, kan je de wereld aan en meer teruggeven. Belangrijk om daar een prioriteit van te maken, niemand anders gaat dat voor je doen!

2. Wie was/is jouw grootste voorbeeld?
Er zijn veel vrouwen waar ik respect en bewondering voor heb. Momenteel is een van de favorieten Emma Grede, zakenvrouw en oprichter van verschillende grote merken in fashion en lifestyle. Ze staat ergens voor en brengt een positieve verandering teweeg in de sector. Echt een powerhouse, en dat alles doet ze met stijl en karakter. 

3. Wat is jouw favoriete MeerBusiness event? 
In mijn eerste maanden ‘terug’ bij De Olmenhorst ben ik naar alle events van MeerBusiness geweest, wij waren toen finalist voor de Ondernemingsprijs. Het gala is natuurlijk een hoogtepunt van het jaar, maar voor mij is het ‘nieuwe leden event’ waar iedereen zichzelf mag pitchen een bijzonder event. Mooie connecties worden gemaakt, men geeft zich bloot en hier hoor je juist weer over nieuwe bedrijven en interessante invalshoeken. 

4. Zou je MeerBusiness aanraden aan andere ondernemers. En zo ja, waarom?
Omdat ik in de eerste periode terug in de regio naar alle MeerBusiness events ging, heb ik hier veel contacten opgedaan. Dit werpt nu nog steeds z’n vruchten af! Lokale verbinding is cruciaal en MeerBusiness is daar een prachtig platform voor. 

5. Waarover kom je graag met andere leden van MeerBusiness over in contact?
Mogelijke samenwerkingen waar beide partijen wat aan hebben. Netwerken is samen nadenken over een win-win, met elkaar en niet tegen elkaar. Het is fijn om elkaar te kunnen helpen en een beroep te kunnen doen op expertise, zonder dat daar altijd iets voor wordt terugverwacht. Dat is echt iets wat mij is opgevallen aan de regio, de lokale samenwerking en behulpzaamheid. 

6. Met welke klanten werk jij/ heb jij gewerkt? Zijn er uitschieters of waar ben je trots op?
Sinds vorig jaar hebben hebben wij een meerjarige samenwerking met Ploeg Kozijnen; zij planten bomen op de Olmenhorst waarmee zij hun CO2 kunnen compenseren en voor ons is het een welkome vorm van financiering. We hopen dat hiermee een voorbeeld wordt geschetst voor andere ondernemers in de regio: doe alles wat in je invloedssfeer ligt om een bewust groene keuze te maken. Ploeg heeft ons daarin echt verrast, de mate van professionaliteit en betrokkenheid met hun duurzaamheidsplan is echt bewonderenswaardig. 

7.Stel je bent 1 dag journalist bij HCNieuws. Waarover zou je schrijven?
Lokale verbindingen zoals Olmenhorst en Ploeg! Het is toch super gaaf om te zien dat ondernemers met een idee een positieve impact kunnen bewerkstelligen. Hopelijk inspireert dat om, hoe klein ook, een positieve impact te maken in de eigen omgeving. Vooral zou ik willen focussen op de mensen, hoe breng je bewoners van een regio meer met elkaar in verbinding? Hoe kan men het ‘echte’ gesprek met elkaar aan gaan? Bijvoorbeeld door jongeren en ouderen aan elkaar te verbinden, of mensen met een totaal andere achtergrond. Met meer dialoog, komt meer begrip. 

8. Wat zijn jouw leermomenten?
Heb je even…mijn eerste jaar was een behoorlijke rollercoaster! Toen wij vorig jaar de appelbloesemkever plaag hadden met daarmee een oogstreductie van meer dan de helft, moesten we goed nadenken hoe hiermee om te gaan. We waren bang veel klanten ter verliezen. Gelukkig heeft een duidelijke en eerlijke communicatie ervoor gezorgd dat men niet alleen adoptant van hun boom bleef, maar zich actief hebben ingezet om ons te steunen en daarmee nog loyaler zijn geworden aan de Olmenhorst. 

9. Waar sta je over 5 jaar?
Over 5 jaar is de Olmenhorst doorontwikkeld tot een toekomstbestendig bedrijf, met nog meer recreatief groen waarin beleving, verbinding en educatie voorop staan. Zelf wil ik blijven groeien als ondernemer, vaste inkomstenstromen genereren op het landgoed en daar mijn eigen draai aan geven zoals meer doen met voedseleducatie en welzijn. 

10. Welk advies wil jij de jeugd meegeven?
Verdiep je in jezelf en in de ander, ga het gesprek aan en durf te luisteren naar elkaar. Niemand weet wat je later wordt als je groot bent, maar probeer het gewoon! Werk hard en begrijp ook dat sommige dingen tijd nodig hebben. Als je het echt wil, kan je er komen! 

11. Welk advies heb jij voor de andere ondernemers?
Laat je niet gek maken, weet waar je heen gaat en prioriteer je eigen vitaliteit. 

12. Wie benoem jij tot ondernemer van de volgende maand en waarom?
Mieke Millenaar, een vakvrouw die ergens voor staat! Met een mooi familiebedrijf is ze onmisbaar in de regio. Wat ik waardeer aan Mieke is haar eerlijke professionele mening, maar ook haar kracht om de ander echt te helpen en begrijpen. Daarnaast heeft ze ook nog eens gevoel voor stijl! 

13. Welke vraag heb jij voor de volgende ondernemer van de maand?
Mieke, als je advies mag geven aan je jongere zelf – wat zou dat dan zijn?

14. Vraag van Paul Bos: Je runt nu een biologisch landbouw- en belevenisbedrijf, terwijl je daarvoor bij Schiphol werkte. Wat is hetzelfde, wat doe je anders?
Hoewel het een wereld van verschil lijkt, zijn er qua rol veel parallellen; spin in het web-functie, overzicht houden, stakeholder management. Het grootste verschil voor mij is de verantwoordelijkheid voor de te nemen besluiten, er zijn geen zijwieltjes meer met een leidinggevende die sturing geeft of als vraagbaak fungeert. Welcome to the real world! 

Terwijl we de indrukwekkende bijdragen van Amber Elisa de Clercq op het gebied van ondernemerschap en innovatie vieren, richten we onze blik ook op de volgende Ondernemer van de Maand: Mieke Millenaar. Gekozen door Amber vanwege haar eerlijke professionele mening, haar kracht om anderen echt te helpen en te begrijpen, en haar gevoel voor stijl, staat Mieke klaar om evenveel inspiratie en vernieuwing binnen MeerBusiness te brengen.

Wij nodigen je uit om volgende maand opnieuw met ons mee te doen, terwijl we een uitgebreide kijk nemen op de carrière van Mieke Millenaar en ontdekken wat haar elke dag drijft. In de tussentijd, blijf actief, blijf geïnspireerd, en misschien ben jij wel de volgende die we uitlichten!Laten we samen verder bouwen aan een sterker en hechter ondernemersnetwerk in Haarlemmermeer.

Ondernemer van de maand -  Amber Elisa de Clercq van Landgoed de Olmenhorst
0
Years
0
Members
0
Events per jaar
0
Ontvangers nieuwsbrief
0
Ondernemers in de regio

Abonneer op onze nieuwsbrief