‘Robotisering bepaalt de toekomst ook nu we in de vette jaren zitten’

Datum : 02-07-2018

Gastsprekers Lieke Lamb en Mathijs Bouman:
‘Robotisering bepaalt de toekomst
ook nu we in de vette jaren zitten’De inspirerende gastsprekers Mathijs Bouman (econoom) en Lieke Lamb (trendwatcher) hielden de volle zaal scherp.
Foto: Advance Photography


Hoofddorp - Een hoge waardering tijdens de afgelopen MeerBusiness Haring & Netwerkparty, kregen de beide gastsprekers, trendwatcher Lieke Lamb en econoom Mathijs Bouman, die vanuit hun vakgebied een boeiend betoog hielden. Zij wisten de zaal uitstekend bij de les te houden en de aanwezigen uit te lokken om te reageren op hun stellingen en voorspellingen.

Zo stelde Lamb: “Ik kan natuurlijk niet de toekomst voorspellen maar wel handvatten aanreiken hoe die er op termijn uit kan zien en waar je als ondernemer op moet letten. Innovaties blijven als concept altijd hetzelfde terwijl trends als verschijningsvormen veranderen. Mijn ervaring is dat ondernemers altijd in fasen denken en dat is niet steeds een goede manier van managen.”

Robotisering heeft de toekomst

Bij de juiste manier van bedrijfsvoering speelt ook de Robotisering een belangrijke rol. Want stelt Lamb: “De markt vergrijst: in Japan worden thans op jaarbasis al meer luiers voor ouderen verkocht dan voor baby’s. De vroegere teenagers heten nu screenagers want die zijn alleen maar digitaal bezig. Als ouderen kunnen wij die jonge generatie niet meer bijhouden: want veertigjaren zitten middenin het gebied tussen screenagers en senioren. Ik noem dat wel eens de prins Charles generatie: jongeren rukken op en oudere werknemers willen niet weg. Ja, hoe ga je daar dan mee om als directeur van rond de veertig jaar?”

Lamb had zich ook verdiept in de manier waarop de gemeente Haarlemmermeer zichzelf buiten de Ringvaart promoot: “Dat moet gewoon beter. In Twente zeiden onlangs ondernemers tegen mij dat Haarlemmermeer volgens hen een mooi watergebied is waar je lekker kunt zeilen. Werk aan de winkel voor de gemeente als het om haar promotie gaat die een belangrijk onderdeel moet zijn van Citymarketing.”


Vol aandacht volgden de ondernemers de beide sprekers bij hun stellingen en voorspellingen.
Foto: Advance Photography.

Vette jaren geven impuls
Econoom Mathijs Bouman stelde in zijn presentatie vooral het bedrijfsleven centraal en gaf in een aantal grafieken aan hoe rijk Nederland eigenlijk is: “We zitten in de vette jaren en die geven zondermeer een impuls aan onze economie. Maar we moeten er wel voor zorgen dat we niet op onze lauweren gaan rusten. Kijk maar eens naar Noord-Holland waar in 2017 liefst 148 miljard euro werd verdiend en waarbij Haarlemmermeer als dynamische gemeente hoog scoort. Het gaat in ons land al 16 kwartalen achter elkaar goed sinds in 2014 de economische ommekeer kwam. Vooral branches als bouwsector, zakelijke dienstverlening, ICT en horeca zijn booming. Is het dan overal hosanna en feest? Welnee, er zijn ook branches die het moeilijk hebben zoals de mode, automobielen en de detailhandel. Maar let op: over 2 jaar zitten we weer in een recessie. Onze werkloosheid is met 3,8 procent zeer laag en de inflatie zit thans op 1,5 procent. Mijn oproep aan ondernemers: zorg ervoor dat uw personeel goed wordt opgeleid, liefst ook door interne cursussen. Stop met deeltijdbanen, neem ook 50-plussers aan want die hebben ervaring en kennis. Kortom: zorg goed voor uw personeel. Want anders lopen ze weg want er zijn banen voldoende.”

Jan van Grondelle.

Abonneer op onze nieuwsbrief