Kunt u deze nieuwsbrief niet goed lezen? Bekijk de nieuwsbrief hier online.
Nieuwsbrief 2021 
In deze nieuwsbrief:
  • CTS GROUP lanceert duurzaam inzetbaarheidsprogramma voor medewerkers.
  • ABCOR Het succes van 25 jaar Uniemerken.
CTS GROUP lanceert duurzaam inzetbaarheidsprogramma voor medewerkers.

De transport en logistiek is een veelzijdige en dynamische branche om in te werken. De banen in deze sector zijn veelal geen standaard 9-tot-5-banen en soms moet er gewerkt worden onder piekspanning. Daarnaast vraagt de continu veranderende wereld steeds meer van medewerkers, ook buiten het werk. Om het werkplezier en de gezondheid van medewerkers te waarborgen introduceert Vennepse logistiek dienstverlener CTS GROUP daarom CTS GROUP Works!, een intern programma waarbij medewerkers tools aangereikt krijgen om hun duurzame inzetbaarheid te optimaliseren.

Optimaal (werk)geluk
“No Limits in jouw (werk)geluk”, zo luidt de slogan van het programma dat CTS GROUP introduceerde. Miriam de Groot, commercieel directeur: “Bij CTS GROUP hechten we veel waarde aan lange dienstverbanden en vinden we het belangrijk dat onze medewerkers gezond zijn en met plezier naar hun werk gaan. Door te focussen op duurzame inzetbaarheid willen we een prettige werkomgeving creëren waarbij iedereen gemotiveerd en met plezier bij ons werkt, maar ook daarbuiten goed in zijn vel zit. Bovendien is het juist in drukke tijden als deze, waarbij de situatie rondom het coronavirus en Brexit extra uitdagingen met zich meebrengen, van groot belang om medewerkers niet uit het oog te verliezen. Daarom was dit een mooi moment om het programma te lanceren.”

 Samen sterk
Via CTS GROUP Works! biedt de organisatie haar medewerkers diverse handvatten om met duurzame inzetbaarheid aan de slag te gaan. De Groot: “We zien het werken aan duurzame inzetbaarheid als een teamprestatie. Als werkgever vinden we het belangrijk om diverse faciliteiten te bieden. Met de introductie van organisatiethema’s willen we collega’s informeren, inspireren en activeren om met dat onderwerp aan te slag te gaan. Daarnaast houden we bijvoorbeeld regelmatig werkplekchecks, hebben alle medewerkers toegang tot een online leerplatform en krijgen zij beschikking over een persoonlijk inzetbaarheidsbudget dat naar wens besteed kan worden. Maar uiteindelijk moeten medewerkers natuurlijk ook zelf aan de slag. Zoals we het intern noemen: ‘wij geven de voorzet, jij scoort het doelpunt’.”

Een duurzame toekomst
De introductie van het duurzame inzetbaarheidsprogramma sluit naadloos aan op de visie van CTS GROUP op een duurzame toekomst. De Groot: “Een duurzame toekomst voor medewerker, milieu en maatschappij, daar staan we voor. Hier zetten we ons via verschillende wegen voor in. Beweging en ontwikkeling zitten bij ons als innovatieve logistiek dienstverlener verankerd in het DNA en we stimuleren dit graag in onze omgeving. Met deze reden zijn we al jaren partner van onder andere voetbalclub AZ Alkmaar, Atletiekunie en Topsport Haarlemmermeer. Daarnaast hebben we als Lean & Green member de commitment uitgesproken om de CO2-uitstoot van onze organisatie met 20% te reduceren en compenseren we de uitgestoten CO2 van ons eigen wagenpark door in samenwerking met Climate Neutral Group te investeren in een project klimaatverandering dat tegengaat door ontbossing in Brazilië te verminderen. Met het oprichten van CTS GROUP Works! is het plaatje compleet."

 

 

 
Ga hier naar de site.
ABCOR Het succes van 25 jaar Uniemerken.

Op 1 april was het 25 jaar geleden dat het eerste Uniemerk werd geregistreerd in de Europese Unie. Wat nu vrij normaal is, was toen een sensatie. Tot die tijd konden bedrijven namelijk hun merkrechten alleen nationaal (per land) aanvragen. Dat was niet alleen een vrij tijdrovende kwestie (alles moest per land en via een lokale gemachtigde), maar vooral ook een kostbare aangelegenheid.

De enige uitzondering binnen Europa was het toen al bestaande Benelux merk, een merkregistratie voor drie landen in één keer. Dit Benelux merk was ooit in het leven geroepen om beter te kunnen anticiperen op een vrij verkeer van goederen binnen de Benelux. Juist om die reden (het bevorderen van vrij verkeer van goederen) werd een vergelijkbaar systeem voor de EU gelanceerd. De behandeling van de aanvragen werd ook niet langer gedaan door de nationale autoriteiten maar via een nieuw Europees merkenbureau, gevestigd in Alicante, het OHIM.

In 1996 kende de Europese Unie nog maar 15 landen, en de vraag was dan ook hoe succesvol deze nieuwe registratie zou worden. De verwachtingen waren zeer bescheiden. Men ging uit van misschien wel 12.000 aanvragen in april, echter die eerste maand werden er al 22.000 aanvragen ingediend!

Reden van dit succes is zeker (ook nu nog) dat een bedrijf met één merkaanvraag direct bescherming krijgt in alle aangesloten landen. Naast de veel lagere kosten heeft een Uniemerk ook als groot voordeel dat er in een gerechtelijke procedure direct een verbod geëist kan worden in alle landen van de Europese Unie, een rechtszaak per land is niet langer meer nodig. Het gevolg hiervan is dat het Uniemerk (en ook het Uniemodel) een gigantische vlucht heeft genomen. Afgelopen jaar (2020) werden er maar liefst 175.000 nieuwe aanvragen ingediend. Niet geheel verwonderlijk als je bedenkt dat (zelfs na de Brexit) het Uniemerk maar liefst 27 landen omvat.

Je zou denken, dat dit een goede reden zou zijn om voortaan altijd direct een Uniemerk aan te vragen in plaats van een nationaal merk. Echter, dat is zeker niet altijd het geval. Het Uniemerk heeft namelijk (in sommige gevallen) ook een nadeel. Als er namelijk een overeenstemmend recht (bijvoorbeeld een ouder nationaal merk) bestaat in één van de 27 landen, dan kan de houder hiervan bezwaar maken tegen zo’n nieuwe EU aanvraag. Als het bezwaar succesvol is, dan wordt de nieuwe aanvraag niet ingeschreven. Het is wat dat betreft dus een alles of niets systeem (de aanvraag omzetten naar nationale merkaanvragen kan dan soms nog, maar is zeer kostbaar).

Daarnaast moeten bedrijven bedenken, dat ze een merk na 5 jaar ook echt moeten gaan gebruiken (dat geldt overigens zowel voor nationale merken als voor Uniemerken). Mocht een merk in maar één land gebruikt worden, dan is de kans aanwezig dat een derde het uniemerk door laat halen. Het is dus niet alles goud wat er blinkt.

Om die reden adviseren we bedrijven altijd; maak een inschatting voor de komende 5 jaar. In welke landen verwacht het bedrijf binnen 5 jaar actief te zijn (verkoop, productie etc). Wanneer dat in meerdere Europese landen is, dan is een Uniemerk nog steeds een zeer aantrekkelijke optie. Is dat als MKB-er bijvoorbeeld alleen de Benelux (of een ander land in de Europese Unie), laat dan het merk als nationaal merk vastleggen. Kortom, laat je altijd adviseren wat de beste route is, voor jouw merk.
Het Uniemerk is in ieder geval een groot succes en daarom zullen op 1 april de champagnekurken vast hebben geknald op het Europese merkenbureau (nu EUIPO).

ABCOR
Mail: info@abcor-ip.com
Telefoon: 071-5763116
Postbus 2134
2301 LEIDEN
Nederland
newsletter@abcor-ip.com

 
Agenda
06-06-2021 Nieuwsbrief verschijningsdatum (deadline woensdag voorafgaand)
 
Volledige agenda

Founding & Actieve Partners

Partners
Contact
MeerBusiness Haarlemmermeer & Schiphol
Planetenweg 5
2132 HN Hoofddorp
+31 6 11 77 86 40
info@meerbusiness.nl
haarlemmermeer.meerbusiness.nl
Afmelden voor deze nieuwsbrief of gegevens wijzigen