Mysteryland powered by the sun

Datum : 05-09-2023

Mysteryland powered by the sun  
De 30e editie van het 3-daagse dansfestival Mysteryland draaide bijna volledig op lokaal opgewekte zonnestroom van Tegenstroom, stroom van Jos! Het is het eerste festival op deze schaal in Nederland dat de diesel generatoren heeft vervangen voor een vast stroomnet dat gevoed wordt met de stroom van de zonnepanelen van Jos Koeckhoven aan de IJweg, die met zijn schuur grenst aan het festivalterrein. 

Hoe werkt het?
Op het terrein is een vast elektriciteitsnet aangelegd met zes putten bij de hoofdpodia, daar komen de leidingen naar het oppervlak. Tijdens het festival worden tijdelijke mobiele transformatoren geplaatst op de putten. Dit zijn containers die dienst doen als een soort grote stopcontacten. Die worden gevoed met stroom van zonnepanelen van de schuur van Jos. De lokale ondernemer wekt op zijn dak meer zonnestroom op dan hij zelf gebruikt. De extra stroom levert hij aan Tegenstroom en die levert het door aan Mysteryland.   

Er loopt  geen kabel van de boerderij rechtstreeks naar de containers. De zonnepanelen leveren stroom aan het algemene elektriciteitsnet, die stroom krijgt een administratief label, een ‘Garantie van Oorsprong’ (GVO) waarmee Tegenstroom garandeert dat de stroom ook echt van de schuur van Jos komt.   

CO2 besparing
In plaats van het verstoken van ongeveer 60.000 liter diesel, gebruikt het festival ongeveer 135.000 kWh groene stroom, een CO2 besparing van ongeveer 195 ton, ofwel ongeveer 1.000.000 autokilometers. Om die hoeveelheid uit de lucht te halen heb je ongeveer 7.800 bomen nodig. Het is de bedoeling dat ook andere festivals die plaatsvinden op het terrein, Haarlemmermeerse Bos en de Groene Weelde, ook gebruik maken van de lokaal opgewekte zonnestroom. 

Meer weten? neem contact met ons op <https://tegenstroom.nl/contact-met-tegenstroom>

Mysteryland powered by the sun
0
Years
0
Members
0
Events per jaar
0
Ontvangers nieuwsbrief
0
Ondernemers in de regio

Abonneer op onze nieuwsbrief