VVD en PVV in Haarlemmermeer de grootste verkiezingswinnaars

Datum : 31-03-2017

 CDA/D66/GL in polder scoren in lijn met landelijke trend
VVD en PVV in Haarlemmermeer 
de grootste verkiezingswinnaars
 
 
Henk Kuipers: “Wij zijn in Haarlemmermeer dik tevreden hoe men hier op onze partij heeft gestemd.” Foto: Advance Photography.
 

Ook in Haarlemmermeer kunnen de liberalen terugkijken op een goede score van de VVD: zij bleef zondermeer de grootste partij in de polder (29,7 procent, weliswaar bijna 10 procent minder dan in 2012). De PVV scoorde ook goed:13,6 procent van de stemmen en dat was 3 procent meer dan in 2012. Hiermee werd deze partij de nummer twee in Haarlemmermeer. Ook CDA, D66 en GL zijn in de polder flink gestegen.

Ook in Haarlemmermeer was de opkomst flink hoog: ruim 83 procent van de inwoners ging naar een van de vele stemlokalen. De opkomst was hoger dan verwacht zodat zelfs hier en daar stembiljetten moesten worden aangevuld. Ook D66, CDA en GroenLinks behoorden in Haarlemmermeer tot de winnaars, precies in lijn met de landelijke uitkomst. Dat de PvdA ook in de polder werd weggeblazen bleek wel uit het resultaat: slechts 5 procent van de stemmen ging naar de sociaal democraten terwijl dat in 2012 nog bijna 20 procent was.

 
 
Mariette Sedee: “Ook wij hebben het bedrijfsleven in Haarlemmermeer hoog in het vaandel staan.” Foto: Advance Photography.
 
 'Dik tevreden'
Fractievoorzitter Henk Kuipers '(VVD Haarlemmermeer) zegt dik tevreden te zijn met de uitslag van zijn partij: "Er is een groter gat geslagen tussen onze partij en de naaste concurrenten. Ik moet eerlijk zeggen dat ik had verwacht dat de partijen veel dichter bij elkaar zouden komen te zitten. Geen idee of de ruzie met Turkije Mark Rutte in de kaart heeft gespeeld maar hij heeft gewoon bewezen een goede premier en leider te zijn. Ik ben dan ook zeer tevreden met het resultaat."
Fractievoorzitter Chris Vonk (PvdA/Haarlemmermeer) wijt het grote verlies van zijn partij vooral aan lijsttrekker Lodewijk Asscher: "Hij is er helaas niet in geslaagd om de kiezers duidelijk te maken wat de PvdA in de afgelopen vier jaar heeft gedaan voor het land samen met coalitiepartner VVD. Dat heeft Mark Rutte wel kunnen realiseren. Asscher had een moeilijke start nadat Diederik Samson moest terugtreden maar hij heeft zich tijdens het debat waar Rutte en Wilders voor hadden afgezegd, helaas niet kunnen profileren als lijsttrekker." 
 
 'Bedrijfsleven motor voor economie'
CDA-fractievoorzitter Haarlemmermeer Mariette Sedee is blij met het resultaat van de Tweede Kamerverkiezingen: "Een hervonden waardering voor het CDA. Na vier jaar oppositie en met een aansprekend verkiezingsprogramma en intensieve campagne hebben we er zes zetels bij. Het vertrouwen van mensen in het CDA is terug. Met aandacht ook voor het MKB als motor van de economie. Ondernemers hebben meer oog voor de lange termijn, de werkelijke waarde van hun bedrijf en de belangen van hun medewerkers. Ondernemers moeten de ruimte krijgen en het CDA pleit dan ook voor minder regels, lagere belasting en het eenvoudiger maken om personeel in dienst te nemen. Wij gaan volgend jaar uiterst gemotiveerd de gemeenteraadsverkiezingscampagne in. Deze verkiezingen zijn voor Haarlemmermeer pas in november 2018 vanwege de fusie met Spaarnwoude Haarlemmerliede maar wij kijken er nu al naar uit. De fractie van CDA Haarlemmermeer heeft als oppositie partij de laatste jaren aardig wat successen op haar conto kunnen schrijven en dat is niet onopgemerkt gebleven, zoals flitsvergunningen, behoud van AM leerwerkbedrijf, meldpunt verkeersdrempels en terugdringen van overlast bij tijdelijke verkeersmaatregelen."
Jan van Grondelle.

0
Years
0
Members
0
Events per jaar
0
Ontvangers nieuwsbrief
0
Ondernemers in de regio

Abonneer op onze nieuwsbrief