Jaag vooral geen doelen na die praktisch onmogelijk zijn'

Datum : 05-03-2017

Ondernemerscoach Jean Paul van Opstal bij OVHZ/OH:

'Jaag vooral geen doelen na
die praktisch onmogelijk zijn'


Jean Paul van Opstal:"Commitment en timing zijn belangrijke criteria voor ondernemers"
Foto: Advance Photography

 

Voor zo'n 50 leden van de ondernemersverenigingen OVHZ/OH, gaf bedrijfscoach Jean Paul van Opstal donderdagavond 19 februari in De Rustende Jager in Nieuw-Vennep een lezing in het kader van leiderschap en ondernemersspirit. "Wat wil je als ondernemer bereiken en hoe en met wie doe je dat dan?" hield Van Opstal zijn gehoor voor.Maar geloof niet alles wat ik zeg. Net als bij politici aan de vooravond van de verkiezingen. Haal er een paar highlights uit die voor u van belang zijn."

 

Aan het eind van zijn presentatie benoemde de coach zelf de twee belangrijkste punten om mee naar huis te nemen: "Commitment en nú iets doen en vooral niet later. Want als je je committeert aan datgene wat je wilt bereiken, is dat al een goede basis voor succes. Stel dan ook niet steeds alles uit maar neem nú een beslissing want een ander goed moment komt er bijna nooit. Als mensen mij vaak zeggen 'joh, ik ga je binnenkort bellen voor een afspraak', dan hoor ik in 95 procent van de gevallen nooit meer iets. Dat moet jullie bekend voorkomen in het zakelijk verkeer."

 

Reptielenbrein

Het gebeurt ook bij ondernemers: soms zeg of doe je iets waarvan je achteraf geen idee hebt waar dat vandaan kwam. Je mist de controle in je hoofd en springt in het water als je iemand ziet verdrinken terwijl een ander juist verstijfd toekijkt.

Van Opstal: "Maar vaak ook geeft een stem in je hoofd aan dat je iets alsmaar uitstelt en dat is juist voor een ondernemer geen goede zaak. Stel vooraf doelen maar jaag niet na wat praktisch onmogelijk blijkt te zijn. Daarbij speelt motivatie een grote rol."

De coach had vooral voorbeelden over gewichtsafvalproblemen: "Nee, het is vanavond geen bijeenkomst van Weightwatchers, maar afvallen is wel actueel, vooral aan het begin van een jaar. Afvallen betekent niet om alleen maar wortels te eten maar je krijgt er meer energie en zelfvertrouwen van. De vraag is ook: moet je afvallen of wil je afvallen en waarom precies? Goede adviezen zijn belangrijk hierbij en luister daar dan ook naar. Denk maar aan een stewardess die bij de start van het vliegtuig informatie over veiligheid geeft. Daar luistert praktisch niemand naar. tot het moment dat tijdens een vlucht er enorme turbulentie ontstaat. Ja, als dan de stewardess via de intercom informatie geeft, luistert iedereen opeens wel. Dus de omstandigheden zijn vaak essentieel of je luistert of niet. Dat geldt ook voor leiders in het bedrijfsleven."

Jan van Grondelle.


Eén ding werd deze avond duidelijk: het Reptielenbrein is belangrijker dan je denkt.
Foto: Advance Photography

0
Years
0
Members
0
Events per jaar
0
Ontvangers nieuwsbrief
0
Ondernemers in de regio

Abonneer op onze nieuwsbrief