Volop schot in aanloop naar fusie Haarlemmermeer/Spaarnwoude

Datum : 31-03-2017

Volop schot in aanloop naar fusie
Haarlemmermeer/Spaarnwoude

 
 
Ook binnen de muren van het Haarlemmermeerse Raadhuis wordt hard aan de fusievoorbereidingen gewerkt. Foto: Advance Photography.
 

Vanwege de enorme publiciteitscampagnes voor de Tweede Kamerverkiezingen, is het de afgelopen tijd wat stilletjes geweest rondom de voorbereidingen voor de samenvoeging van Haarlemmermeer met Haarlemmerliede/Spaarnwoude.
Maar achter de schermen is en wordt volgens burgemeester Theo Weterings hard gewerkt: "Wij zitten op schema op weg naar de Gemeenteraadsverkiezingen in 2018."


Dat blijkt inmiddels ook uit het feit dat onlangs de beide Colleges van B&W het Herindelingsadvies en de Reactienota op de ruim 200 zienswijzen hebben vastgesteld.
Weterings: "Die zienswijzen zijn ingediend door veel inwoners, maatschappelijke organisaties, het bedrijfsleven en enkele buurgemeenten. Positief is dat liefst 90 procent de samenvoeging ondersteunt en zoiets stemt natuurlijk tot tevredenheid."

Breed draagvlak
Met die conclusie kan worden gesproken van een breed draagvlak voor de fusie. De Reactienota is inmiddels aan de twee Gemeenteraden overhandigd waarna indieners mondeling tijdens de hoorzitting op 23 maart in De Zoete Inval in Haarlemmerliede hun mening konden toelichten. 
De uiteindelijke beslissing wordt door beide Gemeenteraden gelijktijdig genomen in hun parallelle vergadering van 13 april aanstaande.
Bij akkoord gaat het Herindelingsadvies naar Gedeputeerde Staten van de provincie Noord-Holland en vervolgens naar de (nieuwe) minister van Binnenlandse Zaken.
Als er geen amendementen op het advies komen dan wordt de nieuwe gemeente Haarlemmermeer per 1 januari 2019 een feit.
Daarvoor zijn er nog de gemeenteraadsverkiezingen in november 2018 en dus niet in maart van dat jaar wanneer de officiële Gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden.
Burgemeester Pieter Heiliegers (Haarlemmerliede/Spaarnwoude) heeft al eerder aangegeven dat hij niet gaat solliciteren naar het burgemeesterschap van de nieuwe gemeente. Hij gaat weer de private sector in, zoals hij enige tijd geleden meldde.
Of burgemeester Theo Weterings een gooi doet naar deze nieuwe functie is ook nog niet bekend. Insiders weten het bijna zeker: hij zal zondermeer nog een zestal jaren eerste burger van de fusiegemeente Haarlemmermeer zijn tenzij er een plek vacant komt in het nieuwe Kabinet.

Jan van Grondelle.


0
Years
0
Members
0
Events per jaar
0
Ontvangers nieuwsbrief
0
Ondernemers in de regio

Abonneer op onze nieuwsbrief