Rekenkamer: overheadkosten in Haarlemmermeer flink hoog

Datum : 16-06-2017

 ICT en Bestuursadviseurs kosten veel geld
Rekenkamer: overheadkosten
in Haarlemmermeer flink hoog
 

De Rekenkamer wil graag dat de Gemeenteraad het rapport inzake overheadkosten aan de orde stelt. 
Foto: Advance Photography.

 

Hoofddorp - Volgens een recent rapport van de Rekenkamer Haarlemmermeer zijn de gemeentelijke overheadkosten in het algemeen veel te hoog. Dat meldde de Rekenkamer overigens al in 2013 aan de Gemeenteraad maar die heeft daar tot nu toe weinig mee gedaan.
Kosten voor ICT, diverse lokale gemeentelijke bedrijfsbureaus, facilitaire zaken en bestuursadviseurs zijn beduidend hoger dan in andere gemeenten in het land terwijl ook de salarissen hier hoger zijn dan gemiddeld.


De luxe om in Haarlemmermeer diverse bestuursadviseurs aan te stellen die de burgemeester en de wethouders adviseren in allerlei dossiers, kost veel geld concludeert de Rekenkamer. De bestuursadviseurs ontlasten het College in zijn werkzaamheden door veel voorwerk te verrichten zodat een wethouder alleen maar zijn handtekening onder een rapport hoeft te zetten. Daarmee kunnen de Collegeleden wel meer andere zaken doen en hoeven zij zich niet bezig te houden met detailzaken in dossiers.

Hoger dan landelijk
Toch doet de Rekenkamer een beroep op de Gemeenteraad om anno nu toch eens de overheadkosten met het College te bespreken. Al in 2013 gaf de Rekenkamer aan dat die kosten uitstijgen boven het landelijk niveau en 'dat het best een onsje minder zou kunnen'.
Maar de Raad heeft daar tot nu toe weinig mee gedaan. 
Dat betreurt de Rekenkamer want zij is tenslotte in het leven geroepen om de Raad te adviseren en om onderzoek te zoek in dossiers waar die Raad om vraagt. Maar zij vindt wel dat daar dan iets mee moet worden gedaan.
Wel is in 2015 door het College een reactie gegeven in een visie die aan de Raad is gepresenteerd maar die visie ligt als rapport tot nu toe in de bureaulade van de fractiekamers want in de Raad is dit onderwerp nooit aan de orde geweest.
De suggestie van de Rekenkamer om over de afgelopen vijf jaar de overheadkosten eens te inventariseren, is door het College niet overgenomen omdat landelijk de criteria door het Kabinet zijn gewijzigd. Wel zullen vanaf nu de kosten worden bijgehouden zodat over vijf jaar hier meer bekend over zal zijn in relatie tot andere gemeenten in het land.
Inmiddels blijkt wel dat enkele oppositiepartijen zich warmlopen om nog dit jaar hierover met het College te gaan praten. 

Jan van Grondelle.


0
Years
0
Members
0
Events per jaar
0
Ontvangers nieuwsbrief
0
Ondernemers in de regio

Abonneer op onze nieuwsbrief