'Ondernemer moet leren hoe met onzekerheid om te gaan'

Datum : 02-07-2017

Ondernemersadviseur Patrick van der Pijl:
'Ondernemer moet leren hoe
met onzekerheid om te gaan' 

 

Patrick van der Pijl: “Mensen willen niet graag met onzekerheden omgaan maar dat kan meestal niet anders.”
 

Hoofddorp - Wie tijdens de presentatie van ondernemersadviseur Patrick van der Pijl, tijdens de afgelopen Haringparty even zijn ogen sloot en alleen maar naar zijn stem luisterde, herkende daarin meteen zijn tweelingbroer Alexander, directeur van Uitvaartzorg Dunweg. En wie zijn ogen open hield zag uiteraard Patrick die als twee druppels water op zijn broer lijkt. 

Maar dat was meteen de enige gelijkenis met de tweeling want Patrick ging in de loop der jaren een heel andere kant op dan zijn broer: "Onze grootouders hadden een melkzaak in Hoofddorp en daar zag ik als jongetje dat zakendoen toen wel heel anders ging dan anno nu. Maar in de jaren zeventig, toen er grote supermarkten kwamen, veranderde het al flink. Onze vader was uitvaartondernemer maar ik volgde een studie bedrijfseconomie en ik verdiende weliswaar een zakcentje door lijk- en volgwagens te wassen en poetsen, maar toen ik was afgestudeerd ging ik wereldwijd aan de slag in het bedrijfsleven."

Regelrecht kassucces
Zijn wereld veranderde volledig toen hij in Zwitserland Alexander Osterwalder ontmoette, waarmee hij een boek ging schrijven waarin Patrick diens theorie in beelden omzette. Dat werd een regelrecht kassucces want sinds 2010 zijn er daar 1,6 miljoen van verkocht in maar liefst 30 talen. Inmiddels is hij ook eigenaar van Business Models waarmee hij ondernemers adviseert hoe zij het beste hun bedrijf kunnen leiden.
"Als ondernemer moet je blijven innoveren en moet je allerlei aannames gewoon overboord zetten. Mensen vinden het vervelend om met onzekerheden om te gaan maar dat is nu eenmaal inherent aan ondernemen. Trouwens, ook in het privéleven," aldus Van der Pijl, die na jarenlange activiteiten wereldwijd, inmiddels weer in Hoofddorp is neergestreken omdat zijn vrouw en kinderen hier willen blijven wonen en niet naar Amsterdam verhuizen.
Van der Pijl voorziet op termijn nog talloze veranderingen in de maatschappij: "Ik schat in dat als er straks alleen maar zelfrijdende auto's over de weg gaan, je als bestuurder dan niet eens meer achter het stuur mag zitten. Dat vinden mensen lastig want het liefst houden zij zelf letterlijk het stuur in handen, net zoals ondernemers doen in hun bedrijf. Maar je moet ook aan delegeren durven denken. Ik adviseer het bedrijfsleven met concrete praktische voorstellen en geen duimdikke rapporten. Daar heb je niets aan. Inmiddels heb ik een tweede boek geschreven. Tip: hou op met al die ellenlange meetings. Wees alert en praktisch."

Jan van Grondelle.


0
Years
0
Members
0
Events per jaar
0
Ontvangers nieuwsbrief
0
Ondernemers in de regio

Abonneer op onze nieuwsbrief